Toki başvuru nereye nasıl yapılıyor?

Toki başvuruları nereye yapılır 2016 konulu haberimize hoş geldiniz. Öncelikle şunu belirtelim ki, çok karışık gibi görünün TOKİ başvuru işlemleri aslında çok basittir. Yapmanız gereken tek şey ilanları takip etmek. Bunun için de sık sık TOKİ resmi sitesini incelemeniz olacak. TOKİ resmi sitesinde verilen formu ilanda belirtilen bankaya giderek başvuru yapıyorsunuz.

Toki başvuru nereye yapılıyor?

Toki başvuru resmi internet sayfasında belirtilen bankaya yapılıyor. Başvurmak istediğiniz konutlar ile ilgili olarak yapılan ilanda hangi bankaya başvuracağınız belirtilmiş olacaktır. Siz sadece ilgili bankaya gideceksiniz ve başvuracaksınız.

Konuyla ilgili olarak anlaşılmayan kısımları alt tarafta bulunan panelde yazabilirsiniz. Böylece diğer ziyaretçilerin de fikirlerini alabilirsiniz.

TOKİ Konutlarına başvurarak daire almak isteyen ziyaretçilerimizin aşağıda sunulmuş olan bilgileri dikkatlice incelemesi gerekmektedir.

ALT GELİR GRUBU ve EMEKLİ BAŞVURU ŞARTLARI

Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin;

T.C. vatandaşı olması,
Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3.200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3.700 TL olarak uygulanmaktadır.),
Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması,
gerekmektedir.

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

1. Kategori olan“Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin” ,
2. Kategori olan“En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”
3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın
4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının”
başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru sahipleri,
Kimlik Fotokopisi,
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),
Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı,
İbraz edeceklerdir.

KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, ancak bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirlenecektir.
Engelli vatandaşlarımıza konut sayısının %5’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacaktır.
Emekli vatandaşlarımıza konut sayısının %25’i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kura ile belirlenecektir. Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacaktır.
Diğer başvuru sahipleri, İdaremiz genel uygulamalarında olduğu üzere başvuru sayısına göre gerektiği takdirde kura ile belirlenecektir.

Kura çekim işlemleri belirlenen kategori önceliğine göre gerçekleştirilecektir.

Sırada Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerin konutları,
Sırada Engelli Vatandaşlarımızın konut Alma hakkı ve konut belirleme kurası
Sırada Emekli Vatandaşlarımızın Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası,
Sırada Diğer başvuru sahiplerinin Konut Alma Hakkı ve Konut Belirleme kurası

SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA İBRAZ EDİLECEK BELGELER

1. İl/ilçe Nüfus Müdürlüğünden onaylı vukuatlı nüfus kaydı ve adrese dayalı kayıt sistemine göre alınacak olan il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuranlar 3 (üç ) yıl ikamet ettiğini kanıtlayacak belgeyi) ibraz edecektir

2. 1.Kategori Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri hariç olmak üzere diğer 3 kategoriden hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar, İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğünden başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) bulunmadığına dair belgeyi ilan edilen tarihlerde ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklardır. Kanıtlayamayanların hakları iptal edilecektir

3. Hane halkı gelirinin en fazla net 3.200 olduğunu kanıtlayan gelir belgeleri,
Başvuru sahibi evli ise kendisi ve eşinden çalışan varsa kendisinin ve eşinin ayrı ayrı gelirini kanıtlayan belgeler (tabi olarak çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına dair alınan belgeler ile maaş bordroları, maaş belgeleri, vb.)

Başvuru sahibi veya eşinden herhangi biri çalışmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumundan çalışmadığına dair belgeleri,
Başvuru sahibi emekli ise, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan maaş dökümü veya emekli maaşının yatırıldığı banka hesap ekstresi.

Toki Konut Projeleri Nerede Yapılacak Başvuru Tarihleri 2016 Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), “Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler” projesi kapsamında, 2016 yılında Gaziantep, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul Başakşehir, Çankırı, Hatay, Konya ve Adana’da 60 bin konut üretecek.

TOKİ, proje çerçevesinde şehirlere, kent kimliği ve merkezi unsurlarla sıkı bağları olan, halkın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki ve sosyal altyapısı bulunan yeni yerleşim alanları kuruyor.

TOKİ kaynaklarından alınan bilgiye göre, projeleri aşamalı olarak hayata geçirecek olan idare, 2016’da 60 binin üzerinde yeni konut üretecek. “Konut talebi, deprem riski, kentsel dönüşüm ve kentleşme oranı”, projenin dört ana unsuru olarak belirlendi.

– Gaziantep’e 50 bin konut

Projenin ilk adımı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde, Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’yle atılıyor.

Toplam 8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Gaziantep’e ilk etapta 3 bin konut yapılacak. Proje sonunda 50 bin konut üretilmiş olacak. Geleneksel Antepevi’nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer verilecek projede, peyzaj uygulamalarından çiçeklendirme ve meyve ağaçlarına, çeşmeden su kuyusuna birçok yerel unsur kullanılacak.

Gaziantep için kurgulanan modelde “geleneksel şehir dokusu” elde edilecek. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diğer fonksiyonlarla ilişki içinde kurgulanırken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafın hizmet vereceği, geleneksel sokak yaşamından esinlenilen alışveriş alanları yer alacak. Ulaşım ağı, ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınacak.

– İstanbul Başakşehir’de 7 bin 500 konut üretilecek

İstanbul’daki en büyük konut bölgesi olan Başakşehir ilçesinde 7 bin 500 yeni sosyal konut üretilecek.

3 bin 500 konut üretiminin devam ettiği bölgedeki konut üretimi de “mahalle” konseptinde gerçekleştiriliyor. Kayaşehir’de hayata geçirilecek proje ile komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesi, dayanışma kültürünün artırılması, semt sakinleri ve esnafın iç içe olması hedefleniyor.

– Manisa’da yatay mimari örneği uygulanacak

TOKİ’nin Manisa Akgedik’te 5 bin konut üretim kapasitesine sahip 1 milyon 500 bin metrekarelik proje alanı bulunuyor.

İlk etapta dar gelirli vatandaşlar için bin 101 konutun uygulamaya alındığı bölgede, TOKİ tarafından düzenlenen “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması”nda Ege Bölgesi birinciliğini kazanan proje hayata geçiriliyor.

– Şanlıurfa’nın konut ihtiyacı karşılanacak

“Şanlıurfa Maşuk köyü Kentsel Tasarım ve Mimari Projesi” kapsamında ise ilk aşamada bin 364 konut üretilecek. Proje ile göç alan bölgenin konut ihtiyacı karşılanacak, çalışan kesimin uzak mesafelerden kaynaklı istihdam sorununu azaltılmış olacak.

– Çankırı’da 2 bin aileye konut yapılacak

Çankırı’da da ilk aşamada 502, ardından bin 500 konut üretilerek, 2 bin aile konuta kavuşturulacak.

“Merkez Mimar Sinan Mahallesi 2’nci etap Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında 2+1 ve 3+1 toplam 502 adet konut, 9 ticaret birimi, 1 cami külliyesi ve 1 tescilli eser üretilecek.

Çankırı Kalesi’nin yamacında, şehrin tüm alanlarından görülebilecek konumda projelendirilen konutlar, yatay mimari perspektifiyle hayata geçirilecek. “Sıraevler” disiplini ile tasarlanan konutlarda, yapı malzemesi olarak pencere ebatları, kat silmeleri, cumbalar, pervazlar, balkon dikmeleri, bacalar, kiremitler, kırma çatılar ve korkuluklar kullanılacak.

– Hatay Payas’ta yüksek nitelikli kentsel çevre

Payas ilçesindeki proje ile İskenderun ve Dörtyol’da çalışan, uzak mesafeler nedeniyle ulaşım sorunu yaşayan kesimin konut ihtiyacına yanıt verilmesi amaçlandı.

Ayrıca, şehri bölgelere ayıran “formel planlama” yaklaşımı yerine, büyük bir kentteki gibi ticari, sosyal ve konut yapılarının birlikte yer aldığı karma bölgeler ve bağlantılar oluşturuldu. Payas’ta hayata geçirilecek projeyle her ana yapı adasında yaya yürüyüş yolları ile merkeze bağlanan alt merkezler ve meydanlar oluşturuldu.

– Konya Gödene’de 804 konutluk yaşam alanı

Konya Gödene projesinde konut blokları bir araya getirilerek, komşuluk ilişkileri ve aidiyet duygusuna katkı sağlayacak alt mahalle kümeleri oluşturuluyor.

Toplam 122 bin metrekare alana sahip yerleşkede, 51 bloka yayılmış, 529’u 3+1 ve 275’i 2+1 tipinde 804 konut, 1 adet çarşı ve ofis bloku, 1 cami ve 4 otopark bloku yer alacak.

– Adana Sarıçam’da 4 bin konut üretilecek

Adana Sarıçam’da 130 bin metrekarelik toplu konut alanında 839 konut ve sosyal tesis projelendiren TOKİ’nin, bölgedeki üretim hedefi ise 4 bin konut.

“Adana Sarıçam Projesi”, TOKİ’nin gerçekleştirdiği “7 İklim 7 Bölge Mimari Fikir Yarışması”nda elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yöresel özelliklerin öne çıktığı bir yaklaşımla şekillendirildi.

Yapı girişleri sokaklar, arka mekanlar ise avlu bahçeler şeklinde kurgulandı. Projede kapsamında 20 bin metrekare büyüklüğünde bir semt parkı da oluşturulacak.