Kırgızistan hakkında bilgiler.. Nüfusu ve yüzölçümü nedir? Bişkek nasıl bir şehir?

Erzincan’a benzeyen bir uzak şehir: Bişkek..
 
Etrafı dağlık, ortası bağlık..
Yeşili bol..
Suyu bol..
Düz ve düzenli..
Sokaklar temiz..
Devasa beton yığınları yok..
Havası rutubetsiz..
Kışı soğuk, insanı sıcak..
Ekonomisi küçük, yüreği büyük..
Balı meşhur..
Etrafında yüksek karlı dağlar..
 
Burası Erzincan değil, Bişkek…

Kırgızistan Yüzölçümü ve Nüfusu Ne Kadar? 2017

Kırgızistan , 6 milyon nüfusa sahip ufak bir ülke. Henüz havalimanında bu durumu fark edebilirsiniz. Türkiye’de küçük bir ilin havalimanını anımsatan bir havalimanı diyebiliriz..

Kırgızistan’ın yüzölçümü: 199.900 km². Türkiye’nin yüzölçümü: 783.562 km². Buradan baktığımızda Türkiye yüzölçümü bakımından neredeyse 4 katı büyüklüğe sahip.

Ülkenin orta kısımlarındaki Aladağlar, ülkeyi adeta ikiye bölmüş. Kuzey kısımlar Rus kültüründen daha çok etkilenmiş. Güney kısım ise kendi kültürüne daha yakın..

Kırgızistan başkenti Bişkek şehir merkezi havadan görünümü.

Kırgızistan Başkenti Bişkek Şehir Merkezi Nasıl Bir Yer?

Bişkek, ülkenin başkenti.. Düzlük bir arazi üzerine kurulu olan başkentin nüfusu 1 milyon civarında. Fakat ülkenin büyük kısmı engebeli dağlardan oluşuyor.

Başkent, ülkenin en kalabalık şehri sayılsa da, şehir planlaması geniş tutulması sebebiyle, o kalabalık göze çarpmıyor.

Bişkek’te caddeler ve sokaklar oldukça geniş ve bir o kadar düzenli. Caddelerin kenarlarında ağaçlık bir alan ve sonrasında kaldırım başlıyor. Şehrin hemen hemen her yeri bu şekilde olduğu için her tarafta yeşil alan görmeniz mümkün. Kaldırım ve yoların arasında derin kanallar bulunuyor. Yağmur, sel ve diğer su akıntıları için..

Bişkek nasıl bir şehir?

Caddeler temizliği ile dikkat çekiyor..

Sokaklarda kedi, köpek görmek zor.

Üst yaya geçidi hiç yok. Çünkü cadde üzerinde bulunan yaya geçitlerinde yayalar güvenli bir şekilde karşıya geçebiliyor. Yani yayaya saygı var.

Bişkek’te belli noktalar dışında trafik fazla yok. Araçların geneli lüks. Daha çok Honda, Toyota gibi Japon araçları var. Fakat yüksek vergilere tabii olmadığı için fiyatlar Türkiye’ye göre yarı yarıya fark ediyor. Aynı şekilde cep telefonu, tablet gibi ürünler de ülkemize göre çok uygun. Cep telefonu ve internet gibi iletişim fiyatları da çok düşük. İnternet hızı bizden oldukça ilerde. 4G oraya 4 yıl önce gelmiş.

Kırgızistan cadde ve sokaklar

Bina yapıları, Kırgızistan mimarisi Türkiye’den pek farklı değil. Tarihi bina çok çok az.. Yüksek bina çok yok. Gökdelen hiç yok. Ara sokaklar ve kenar mahalleler müstakil bahçeli evlerden oluşuyor. İnşaat sektörü yeni yeni gelişiyor.

Kırgızistan Bişkek şehir merkezi bina ve şehir yapılanması.

Şehir içi toplu ulaşım troleybüslerle yapılıyor ve bir kişinin ücreti 40-50 kuruş civarında.

Ülke elektrik enerjisi noktasında yeterli baraja sahip olduğu için, elektrik ucuz. Sanırım bu sebepten dolayı otobüsler elektrikli ve uygun..

Isınma merkezi sistemle yapılıyor. Ama bu bildiğimiz apartman merkezli değil. Şehir merkezli, mahalle merkezli ısınma sistemi var. Caddelerin altından geçen sıcak borular sayesinde kışın buzlanma olayları da azalıyor.

Kırgızistan tarım ürünleri: Çilek. Bişkek’te en lezzetli meyvelerden biri de çilek. Her evin bahçesinin yanından geçerken çilek kokuları burnunuza gelir. Caddelerde yürürken birden çilek kokusu alabilirsiniz. Çünkü bir tezgahta satılmaktadır. Kırgızistan’ın meyveleri GDO suz olduğu için onlarca metreden kokuyor. Tabii bir Türkiye’li olarak buna alışkın değiliz.

Kırgızistan Resimleri

Aşağıda sizin için yayınladığımız bol bol Kırgızistan resimleri bulunuyor. Bu resimlerin birçoğu tarafımdan çekilmiştir. Umarız keyifli bir yazı olmuştur.

Kırgızistan’da devlet ve hukuk çok gelişmemiş. Özellikle yabancılara adil davranılmadığı belirtiliyor. Rüşvet ileri seviyelerde. Her sokak başında trafik polisi var. Polis olmak en değerli mesleklerden biri. Polis olabilmek için belli bir ücret de ödeniyor.

Ülkenin geçim kaynağının büyük kısmı tarım. İhraç ettiği ürünlerden biri fasulye. Fasulyenin çoğu Türkiye’ye satılıyor. Ama kendileri fasulye hiç yemiyor.

Özbek pilavı yapılışı. Kırgızların en çok tükettiği yemeklerden biri de Özbek pilavıdır ve fotoğraftaki şekilde odun ateşinde yapılır. Kırgızistan’dan Kırgız yemekleri yenmeden gelinmez değil mi?

Kırgızistan Ekonomisi Kısaca Ekonomik Durumu

Ülkede devlet gibi halk da fakir. Asgari ücret 700-800 TL seviyelerinde. Fakat insanların yüzü gülüyor. Agresif değiller. Sakin ve hoşgörülü tavırları dikkat çekiyor. Örneğin ceza kesmek için aracımızı durduran güler yüzlü trafik memuru cezadan önce şoförümüzle el sıkışması bize tuhaf gelmişti. Yine aynı şekilde kaza yapan iki şoförün birbirleri ile sakin diyalogları örnek nitelikte..

Kırgızistan’ın para birimi; Som.. 1 lira 19 som ediyor. Değersiz görünse de, bu bölgenin değerli para birimlerinden biri.

Som’u Erbakan Hocanın gönderdiği ekip çıkarıyor. Prof Arif Ersoy burada 15 yıllık bir ekonomik program geliştiriyor. Erbakan Hoca’nın kendisi de o dönem burada 1 hafta boyunca mecliste eğitim veriyor.

Fakat Demirel’in, uluslar arası güçlerle işbirliği yaparak bu çalışmaların sonlanmasında büyük rol aldığı belirtiliyor.

Kırgızistan Oş Pazarı

Kırgızistan deyince ilk akla gelen pazarlardan biridir. Buraya yolunuz düştüğünde hem güzel bir anı yakalamak adına ve hem de buranın ticari kültürünü halkın genel durumunu görmek adına gelmenizi tavsiye ederim.

Ülkede camii sayısı az ve camiler ufak. Tarihi cami pek yok. Belki hiç yok.. Cami avlusunda sigara içilmesi etik bir hareket olarak görünmüyor.

Ülkede Rusça anadil kadar yaygın. Eğitim kurumlarının yüzde 80 i Rusça eğitim veriyor. Gençlerin geneli üç dil biliyor. Kırgız ve Rusçadan sonra Türkçe ve İngilizce en yaygın 3. dil.

Milli Eğitim’in programlarına dahil olan 6000 civarı öğrenci bulunuyor. Bununla birlikte, Türk dizilerin de popüler olması Türkçenin öğrenilmesinde etkili olmuş.

Burada Rusça öğrenmek çok kolay. Örneğin, bir bank üzerinde oturan (babaanne manasına gelen) babuşkanın yanına oturarak, ondan butik bir dil kursu alabiliyorsunuz.

Yababcı dil kurslarının fiyatları da uygun. Örneğin İngilizce kursunun fiyatı aylık 50 TL.

Türkiye’de olan ve burada olmayan üç güzel şey:

  1. Futbol
  2. Cemaatler
  3. Sağ sol kutuplaşması/bölünmesi.

 

Futbol hiç yok denecek kadar az. Cemaatler ve gruplar yok. Halkın çok büyük kısmı Müslüman ama ibadet eden, şuurlu Müslüman sayısı az. Din bilgisi yetersiz.. Sokaklarda örtülü bayan pek nadir görülüyor. Fakat islama olan ilgi artıyor.

Halk siyasete ilgisiz. Siyaset belli başlı zengin tekelin elinde. (Halbuki ülkemizde konuştuğumuz en yoğun yukarıdaki üç konudur.)

Aile kavramı çok zayıf. Boşanma oranı yüzde 30 civarında. Rusya’ya çalışmaya giden aile reislerinin birçoğu geri gelmediğinden dul ve yetim sayılacak çocuk sayısı fazla. Yetim hanelerin birçoğu bu sebepten dolayı dolu.

Ülke, yaylalarda oba çadırları ve at çiftlikleri ile meşhur. Aşağıdaki çadır bunlardan biri. At eti ve at sütü en çok tüketilen besin kaynaklarından biri. At etinin fiyatı büyük baş ve küç başa göre yüksek. Yani biraz lüks…

Kırgızistan Türkiye saat farkı tam 3 saat. Yani onlar 3 saat ilerdeler.

Aile kavramı zayıf fakat, yaşlıya hürmet var.

Kırgız çocuklar

Kuaför/berberler bayan erkek karışık. Erkeği bayan, bayanı erkek traş edebiliyor.

Saçları dökük kırkız neredeyse hiç yok. Eğer bir kel görürseniz o muhtemelen Türk’tür 🙂

Şehirlerarası yollarda kovayla mazot/benzin satanlar var.

Umumi tuvaletlerin kapısı yok. Evet tuvaletin kapısı yok .. Tuvaletlerde taharet musluğu yok. Fakat camilerin tuvaletlerinde kapı da var, taharet musluğu da.. İslam medeniyettir!

Terör yok.

Kırgız insanları genelde güzel yüzlü. İşte size örnek bir kız çocuğu. Dünyalar tatlısı bir siması var değil mi?

Halk genelde minyon tipli ve zayıf. Kilolu insan az. Güler yüzlü ve güzel yüzlüler..

Bişkek, yeşili bol insanı kadar kendisi de güzel şehir..

Kırgızistan’da gezilecek yerler

Burası Kırgızistan dağlarından gelen sert bir nehir. Buralara yolunuz düşerse bu sarp karlı dağları ve aralarından akan bu ırmağı görmeden gitmeyin.

 

Kırgızistan Bişkek Şehir merkezi resimleri. Bişkek’te gidilecek yerlerden biridir.