Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Kadınların pek çoğu hamilelik döneminde ağız ve diş rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalıyor. Pek çoğu bunu hamilelik dönemine bağlayıp, normaldir deyip geçiyor. İşin aslı ise hamilelik döneminde de ağız ve diş sağlığını korumak mümkün.

Uzmanlardan gelen açıklamalara göre hamilelik dönemi kesinlikle diş kaybına neden olmaz. Kişi yeterli ve doğru beslenmediği için dişleri hasar görür. Diş için en doğru beslenme şekli ise kalsiyum tüketimine gerektiği kadar önem vermektir.

  Hamilelikte Diş Sağlığını Korumanın Yolları

Her şeyde olduğu gibi hamilelikte de normal zamanda da en önemli nokta doğru beslenmedir. Hamilelik döneminde diş sağlığını ve vücut sağlığını korumak için yeterli beslenme gerekmektedir. Özellikle hamilelikte annenin bünyesi bebekten dolayı çok zayıf düştüğü için bundan en kolay dişler etkilenmektedir. Anne vücudundaki kalsiyumun büyük bir miktarı bebeğe geçtiği için dişler gerekli koruma sağlanamazsa çok çabuk çürümektedir. Uzmanlardan gelen açıklamalara göre anne adayı, hamilelik sürecinde yeteri kadar kalsiyum almalıdır.

Kalsiyum ihtiyacı için birinci basamakta süt, süt ürünleri, et ve sebzelerdir.  Anne, hamilelik döneminde düzenli olarak süt, vitamin bakımından zengin sebzeler, et, yumurta gibi besinleri tükettiği takdirde kemikleri ve dişleri oldukça sağlıklı kalacaktır. Ayrıca bu beslenme düzeni sadece anneyi değil bebeği de etkileyecektir. Bebeğin de kemikleri çok sağlıklı olacaktır. Ortalama olarak her annenin hamilelik döneminde 1400 mg kalsiyum tüketmesi gerekir.

Bunların yanı sıra anneler ağız içi hijyenine gerektiği kadar önem vermelidir. İnsan ağzında hijyen eksikliği olduğu takdirde ağız içinde biriken  tükürükte asit bulunur bu asit de dişleri çürütür. Hamilelik  döneminde kusma gibi durumlar çok olduğundan dolayı ağız içi hijyene dikkat edilmelidir.