Bungee Jumping

Yüksek adrenalin arayanlara…

Vanuatu yerlilerinin erkekliğe geçiş töreni olan ‘Gkol’dan esinlenen bir ekstrem spor bungee jumping… 100 metreden aşağıya ayak bileğine bağlı elastik bir iple serbest düşüş yaşamak herkes için çekici bir seçenek değil. Ama adrenalin bağımlısı yüzbinlerce insan için bu ekstrem spor adeta bir tutku!

bungee-jumping01

Avusturalya’nın açıklarında Pasifik Okyanusu’ndaki Yeni Hebrid Takımadaları’ndan Vanuatu Adası’nda bu gelenek sürdürülüyor. Yerlilerin ‘Gkol’ vanatu-bungee-jumpingadını vanatu-bungee-jumpingverdikleri erkekliğe geçiş törenlerinde bambudan yaptıkları kulelerden sarmaşıktan yaptıkları iplere bağlanarak atlamasına dayanıyor bu gelenek… İlk gençlik çağındaki çocuklar bu testten geçmeden erkek olamıyor, yani evlenemiyorlar. ‘Gkol’ tabii ki malzemeleri dikkate alırsanız, bungee jumping kadar güvenli değil… Bazen sarmaşıktan ip biraz uzun oluyor ve erkekliğe geçme hayaliyle kendini boşluğa bırakan genç ya ölüyor ya da sakat kalıyor. Tabii sarmaşık ipin koptuğu ya da bilekten çıktığı durumlar da ölüme ya da ciddi sakatlanmalara neden olabiliyor.

TEKNOLOJİK GEREÇLERLE GÜVENLİK SAĞLANIYOR

Günümüz şartlarında bu sarmaşıkların yerini yüksek teknoloji ürünü elastik ipler ve bambu kulelerinin yerini de yüksek köprüler, çelik konstrüksiyon atlama kuleleri ve vinçler aldı. Avrupa’da 1970’lerde Oxford Üniversitesi öğrencilerince bagaj gerdirme lastikleriyle ilk bungee jumping denemeleri başladı. 1980’lerde artan talep karşısında teknolojinin tüm imkânlarından faydalanarak önemli ve güvenli bir ekstrem spor haline geldi ve yine pek çok insan için bir gelir kapısı olmaya başladı. Günümüzde ise tüm dünyada yüzbinlerce kişiye ulaşan, uluslararası alanda yarışmaları düzenlenen bir spor dalı olarak kabul görüyor. Ama teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, herkesin bu ekstrem sporu yapması mümkün değil. Bir dizi sağlık sorunu bu sporu yapmayı engelliyor. Yüksek tansiyon, kalp sorunları, sırt sorunları, sara, aşırı kilo ve gebelik bunların arasında… Zira özellikle ilk denemelerde yaşanan heyecana sağlam olmayan kalbin dayanması pek mümkün değil! Aşırı kilo ve gebelik ise daha çok fiziksel sorunlar yaratması açısından ciddi birer engel…

bungee

NERELERDE YAPILABİLİR ?

Bungee jumping yapılabileceği yerler sadece vinçle sınırlı değil… Yüksekliğin ve açının uygun olduğu her türlü kule ve köprüden atlayış gerçekleştirilebilir. Ülkemizde bu sporun yapıldığı yerler genellikle parti alanları, şenlikler ve bazı tatil yerleri… Ülkemizde kalıcı platformlar bulunmuyor. İstanbul dışında, Bodrum, Çeşme, Fethiye, Alanya gibi çoğunlukla tatil yörelerinde bungee jumping yapabilirsiniz. Yurtdışında ise, daimi merkezler bulmak mümkün… ABD, Britanya ve pek çok Avrupa ülkesinden Güney Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Japonya ve Kore’ye kadar dünya çapında yapılıyor.

En yüksek atlayışların yapıldığı alanlar;bungee-jumping1

  • Bloukans Nehri Köprüsü, Western Cape, Güney Afrika, 210 metre
  • Verzasca Barajı, Locarno, İsviçre, 220 metre
  • Makau Kulesi, Makau, Çin, 233 metre
  • Royal Gorge Köprüsü, Colorado, ABD, 321 metre
  • Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Sırbistan, 600 metre