Kış için bitki çayı nasıl demlenir?
Kış aylarının vaz geçilmez içeceği bitki çaylarının faydaları oldukça fazladır. Hastalanan kişilerin hemen ilaçlara sarılması oldukça sağlıksız bir durumdur. Birçok ilaç faydası kadar zararlıdır. İçinde bulundurduğu kimyasal içerikleri vücudumuz kabul etmez. Şifa gibi görünün bu ilaçlar aslında bir o kadar da zarar verir.
Bu sebeple elinizden geldiği kadar hastalıklarla bitkisel tedavilerle mücadele edin.
Bitki çayı demleme püf noktaları:
Bütün bitki çayları aynı şekilde demlenmez. Öncelikle bunu her bitki çayı içen kişinin bilgisi dahilinde olması gerekiyor.Bitki çaylarının hepsinin aynı şekilde demlenmesi doğru değildir. Zira bazı bitkilerin demlenmesi için normal çay demleme yöntemi, bazılarında ise haşlama-kaynatma yöntemi gerekebilir. Bunları ise yaprak ve kök bitki çayı demlemesi olarak ayırmak çok daha doğru olacaktır.
Bitki çayı yapılışı Yaprak Bitki Çayı Demleme: Ihlamur, adaçayı, yeşil çay, ekinezya, anason, biberiye, gül, papatya, melisa, sinameki, hatmi çiçeği, kuşburnu, hibisküs gibi şifalı bitkilerden kimisinin çiçeğinden, meyvesinden; kimisinin ise yaprağından çay elde edilse de benzer demlenme şekilleri nedediyle bu sınıfta incelenir.
Hastalar için kış çayı nasıl yapılıyor?
Önce sertlik derecesi dengeli, klor oranı düşük iyi kalite içme suyu kaynatılır. Ardından çayı yapılacak bitkinin yaprakları kaynamış ve en az 1 dakika dinlenmiş olan suya eklenir. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Son olarak çayın demlenmesi için 5 ila 10 dakika bekletilir. (Bu bekleme süresi bitkiden bitkiye değişiklik gösterir.)
Kök Bitki Çayı Demleme: Havlıcan, zencefil, kabuk tarçın gibi sert ve kök bitkilerden kaynatma yoluyla çay yapılır. Bunun için aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye/tencereye koyup cezvenin/tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düşük ateşte 15-20 dakika haşlamaya bırakılır. Daha sonra ise bir süzgeç yardımıyla kök bitkinin açığa çıkardığı su (çay) süzülerek servis edilecek kaba alınır. Kök bitki çayı içime hazırdır. Bu çayların tatlandırılmasında daha çok limon ve bal kullanılır.
Bitki çayı yararları nelerdir?
Özellikle soğuk kış aylarında hastalıklardan korunmak ve ek takviye sağlamak için sıkça tüketilen bitkisel çayları hazırlarken ve tüketirken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Münevver Sökmen, hem bu noktaya dikkat çekti hem de bitkilerin çay olarak tüketilmesi sırasında yan etkilerinin ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı.
SİNERJİK ETKİYE DİKKAT
Her bitkinin içerdiği aktif maddenin farklı olduğunu aktaran Sökmen, “Bir bitkinin sağladığı yararı diğer bitki bazen destekleyebiliyor bazen de ters etki yaratabiliyor. O nedenle bilinçsizce her şeyi karıştırarak tüketmek yanlıştır. Biz buna sinerjik etki diyoruz. Örneğin ıhlamur gibi karaciğere etkili olan bir kimyasal içerenin yanında onun etkisini azaltıcı başka bir bitkiyi yanlışlıkla kullandığımızda boş yere tüketmiş oluruz. Hatta bazı durumlarda da sinerjik etki yerine ters etkiler yani birinin aktivitesini tamamen etkileyip daha zararlı türler üretebilir” dedi.
“KALİTELİ PORSELEN DEMLİK VEYA FİNCAN TERCİN EDİLMELİ”
Bitki çaylarının hazırlanma yönteminin de önemli olduğuna işaret eden Sökmen, şunları kaydetti:
“Bitki çayları hazırlanırken kaliteli porselen demlik ya da fincan tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çaylarının hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılmasını öneriyoruz. Porselen demliğe önce çayı yapılacak bitki konmalı ve üzerine gerekli miktarda su eklenmeli. Genellikle bir tatlı kaşağı kuru veya bir avuç taze bitki için 250 mililitre su kullanmak gerekir. Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir. Şifa amacıyla kullanılacak çayın ise bitkilerin şifalı kimyasallarını ayırıp suya karışması için daha uzun süre yani yaklaşık 15 dakika bekletilmesi gerekir.”
Bitki çaylarının sabah aç karnına tüketilmemesi gerektiğini anlatan Sökmen, “Sabah, öğlen ve akşam bir fincan tüketilmelidir. Çok abartılı şekilde tüketmek bazı çayların ters etki yaratmasına neden oluyor. Geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturabiliyor. Her şeyin fazlası zarardır” şeklinde konuştu.
KIŞ MEVSİMİ İÇİN ÇAY
Sökmen, bu mevsimde üç parça zencefil, beş tatlı kaşığı bal, limon suyu, bir tatlı kaşığı kuru kekik, bir avuç dolusu taze biberiyenin yarım litre suyla kaynatılmasıyla hazırlanacak çayın tüketilmesini önerdi.
Yorumlar