Küçük Şehrin Büyük Trafik Sorunu

2013 nüfus sayımına göre Erzincan İl Merkezi nüfusu 94.598 Peki 100.000 bile olmayan nüfusuyla Türkiye’de eşine az rastlanır düz bir coğrafyaya ve planlı şehir yapısına sahip şehrimizde trafik sorununun sebepleri neler?

Genel Sebepler

  • Türk Halkı olarak toplu taşıma alışkanlığımızın olmayışı.
  • Yürümeyi sevmeyişimiz.
  • Etkin toplu otoparkların olmayışı, azlığı.
  • Yanlış park ve bilinçsiz-sorumsuz araç sürüşü.
  • İl Trafik Komisyonları’nın hatalı kararları.
  • Motorlu araç harici alternatiflerin kullanımının azlığı
  • Ana arterlerin artan trafik yükünü kaldırabilecek şekilde geliştirilmeye müsait olmaması.
  • Statik şehircilik anlayışı

Bunlar Türkiye genelinde trafik sorununu oluşturan genel sebeplerdi.

Şehrimiz Özelinde Sebepler
  • Bir türlü bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları.
  • Kapalı otoparkların azlığı sebebiyle ana caddelerde araç parkına müsaade edilmesi.
  • Şehrin kesişim noktası Dörtyol Kavşağı’nın araç dönüşleri için yetersiz kalması.
  • Trafik ihlallerinde, görevli polis memurlarının fazla müsamahalı davranması.
  • Konak Mazlum’dan başlayıp eski otogara kadar giden cadde.

Bu ana başlıkları biraz açarsak;

Cansuyu Projesi: Mecvut belediye başkanımızın selefi Yüksel Çakır döneminde başlayan ve halefi Cemalettin Başsoy döneminde de devam eden Cansuyu Projesi şehrin altını üstüne getirdi. Hiç şüphesiz Erzincan’ın içme suyu sorununu çözmeye yönelik iyi niyetli bir girişim. Lakin projenin gerçekleştirilmesi için uygulanan yöntemler şehir sakinlerinin konforunu oldukça kötü yönde etkiliyor. Usûlün esası belirleyeceği durumlardan biri oldu Cansuyu Projesi. İyi niyetli bir girişim şehir halkının ortak yakınma konusu olmuş durumda. İster arabasının yürüyen aksamını bilmem kaçıncı kez değiştirmiş bir taksiciyle, ister bir özel halk otobüsü şoförüyle, ister yağmurda yanından geçen bir aracın sıçrattığı suyla baştan aşağıya yıkanan bir vatandaşla konuşun, bu durum epey can sıkıcı. Cansuyu Projesi can sıkıcı bir proje oldu.

Otopark Sorunu: Şehrimizdeki araç parkı ihtiyacını efektif olarak karşılayabilecek bir otopark ne yazık ki yok. Özel otoparkları yetersiz ya da fiyatlarından dolayı kullanılmıyor. Erzincan’da iş hayatı ve çarşı çok dar bir alana sıkışmış durumda. Dolayısıyla park sorunu çok büyük. Belediye araç parkından ücret alarak ana caddelere park etmeyi caydırabileceğini düşünmüş olabilir ama hatalı bir karar. Birincisi caydırıcılık isteniyorsa A.B.D ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi şehir merkezi bölgesinde park edecek araçlardan fazla ücret alınmalı. Bu ücret öyle olmalı ki; park edecek kişi iki kez düşünmeli. İkinci olarak yalnızca ana caddelerden ücret almayıp, ücretli park alanını sürekli genişletip, ara sokaklara kadar yayarsanız, ara sokakla şehir merkezine park etme arasında bir ücret farkı olmazsa, trafik yükünü azaltamazsınız. Belediye’nin park konusunda yükü azaltmaktan çok gelir elde etme amaçlı faaliyet yürüttüğü kanaatindeyim. Şehir merkezine yapılacak en az 1000 araçlık bir katlı otopark sonrası ana caddelerde park etmek yasaklandığı takdirde mevcut yolların şerit sayısı, sağlıklı bir araç trafiği akışı için yeterli olacaktır.

Dörtyol Kavşağı: Şehrin doğu-batı, kuzey-güney kesişim noktası olan Dörtyol mevkii şehirde en çok kullanılan araç yolu. Dönüşlerde art arda en fazla 3 aracın bekleme yapmasına müsaade eden dar alan sebebiyle araç kuyrukları oluşmakta. Yapılacak fizibilite sonrası doğu-batı ya da kuzey-güney yönünde dönmeden düz devam edecek araçlar için bat-çık ya da köprü yapılması trafik akışını rahatlatacaktır.

Görevli Polis Memurlarının Hoşgörüleri(!): Sadece ilimize özgü bir uygulamamı bilmiyorum ama bundan artık çok sıkıldım. Denemesi bedava, hatalı park etmiş bir araç mı gördünüz? 155’i arayın, plakayı verin. Ne yapacaklar biliyor musunuz? Plakadan sorgulama yapıp araç sahibinin cep telefonuna ulaşacaklar ve araç sahibini uyaracaklar. Peki neden? Yasa açık değil mi, hatalı park eden, engelli rampasına park eden araca ceza yazılmayıp neden telefonla uyarılıyor? Kanunda önce vatandaş uyarılır mı yazıyor? İlimizde yerleşmiş bu uygulamayı bilen bilinçsiz sürücüler de hoyratça park edip, “nasıl olsa telefondan uyarıyorlar” diye düşünüp ihlallerine devam ediyorlar.

Konak Mazlum’dan Başlayan ve Eski Otogara Kadar Devam Eden Cadde: Dikkat ettiyseniz şehirdeki trafiğin sıkışıp kaldığı alan burası. Şehre Sivas tarafından giriş yapıyorsunuz, belediye binasını da geçiyorsunuz, sorun yok. Ne zaman ki Konak Mazlum’un olduğu ışıklar geçiliyor, birincisi yol daralıyor, ikincisi tek sıra park sebebiyle şerit bire düşüyor. Bu sıkışıklık ta ki eski otogara kadar sürüyor. Eski otogar sonrası Erzurum yoluna doğru yol tekrar genişliyor. Belediye ve/veya il trafik komisyonu bu sıkıntılı alan için artık kamulaştırmayı mı uygun görür, kaldırımları mı daraltır, tek sıra araç parkını mı yasaklar ne yapar bilmiyorum. Ama bir adım atmaları şart.

Bu şehirde yaşayan ve bu şehri seven sıradan bir vatandaş olarak trafik sorununa dair gözlemlerim bunlar. Şehir planlamacılığı üzerine uzman olmayan biri olarak bu sorunları görebiliyorsam, eminim seçtiğimiz, şehirde bizim gibi yaşayan, bu işlerden sorumlu tuttuğumuz, bize karşı sorumlulukları olan görevliler bu apaçık gerçekleri görüyorlardır. Esas soru ise şu; görüyorsanız harekete ne zaman geçeceksiniz? Görüyorsanız ve seçilmenin verildiği rahatlıkla böyle gelmiş-böyle gider diyorsanız sorumluluklarını ihmal ediyorsanız. Son olarak bu sorunların hiç birini görmüyorsanız vah biz Erzincanlılar’a. Yine de umudumu koruyorum.

Sürçü lisanlarım kaçacak yer arar, eyvallah.