Emekliye toki evi başvurusu nasıl yapılır? Ne zaman başlıyor? 2016

Emekliye toki evi kampanyasına kimler katılabilecek? Emekliler için toki evi şartları nedir?

2016 Yılında uygulanması beklenilen emekliye ücretsiz toki evi için bazı şartlar gerekiyor. AKP hükümetinin vaatleri arasında olan emekliler için ev projesi kapsamında her emekliye ev verilecek mi? İşte detaylar..

AK Parti beyannamesinde emeklilere ucuz konut sözü verdi. Seçimlerden sonra çalışmalar başladı. Emekliler ayda 250 lira taksitle ev sahibi olacak. Peki şartları neler? Nasıl alınacak? İşte bütün bu soruların cevapları…

TOKİ başvuruları nereye nasıl yapılır 2016

Toki başvuru formu

 

TOKİ BAŞVURULARI NEREYE NASIL YAPILIR?
Seçimlerden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği emekliye ucuz konut sözü yerine geliyor. Bunun için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) çalışmalarını hızla sürdürüyor. Milyonlarca emekli vatandaş en uygun taksitlerle ve en uzun vadelerle ev sahibi olacak. Başvurular için vatandaşların emekli olmaları yeterli olacak. Bunun için herhangi bir derneğe üye olmak da gerekmiyor. TAKVİM ucuz ev için ne gerektiğini 12 soruda topladı. Okuyun siz de konut almak için başvurun.

Emekliye ev 2016 projesi hakkında detaylar..

HANGİ İLDE KONUT ALABİLİRİM?

TOKİ’nin web sayfasındaki Emeklilere Özel bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

HER İLDE BAŞVURU OLUR MU?

Ucuz konutlar için ikamet ettiğiniz ya da nüfusa kayıtlı olduğunuz illerde başvuru yapabilirsiniz.

DERNEĞE ÜYE OLMAK ŞART MI?

Başvuru için emekli derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.

ADIMA KAYITLI KONUT VARSA NE YAPMALIYIM?

Başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.

EVİM YOK AMA PARAM VAR BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM ?

Başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200 TL’yi geçmemesi şartı var. Para veya başka malınızın olması engel değil.

VEFAT EDEN EMEKLİLERİN DUL VEYA YETİMLERİ BAŞVURABİLİR Mİ ?
Emeklilerin bizzat kendilerinin başvuruda bulunması gerekmektedir.

EMEKLİYE EV GEREKLİ BELGELER NELER?
Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren belgeyi ibraz etmesi yeterlidir.

EMEKLİLER İÇİN İKAMET ZORUNLULUĞU VAR MI?
Sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmezlerse sözleşmeleri feshedilmektedir. (Konutlar kiraya verilemez.)

SADECE EMEKLİLERE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN PROJELERDE HANGİ KONUT TİPLERİ MEVCUTTUR?
Emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, alt gelir grubu 2+1 konutlar yer almaktadır. Bu projelerde yer alacak konutların tipleri ise projeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Zaten, başvurular öncesi ilan edilen başvuru duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

EMEKLİ EŞLERİN HER İKİSİ DE KONUT ALABİLİR Mİ ?
Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.

EMEKLİ TOKİ EV PROJESİ NE ZAMAN BAŞLIYOR? BAŞVURU NEREYE VE NE ZAMAN YAPILABİLİR?
Tüm satışlarda başvurular sadece ilgili Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılacak.

BES İLE EMEKLİ OLAN VATANDAŞLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?
Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.

Takvim

TOKİ BAŞVURULARI NEREYE NASIL YAPILIR?

TOKİ Başkanı Turan, konutların hangi şartlarla alınacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Turan, “Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı olarak, insanlarımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ülkemizin dört bir yanında yeni yerleşim alanları kuruyor; onlarca konut projesini hayata geçiriyoruz. Üretim felsefemizin temelini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza dönük konut üretimlerimizde emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayırıyoruz, kendilerinden gelen talep doğrultusunda, “emeklilere özel” konut projeleri geliştiriyoruz. Hedefimiz, gelecek 8 yıl içinde 150 bine yakın emeklimizi ev sahibi yaparak yüzlerini güldürmek, İkinci Bahar’ı müjdelemektir” açıklamasında bulundu.

İŞTE ‘İKİNCİ BAHAR’ PROJESİ

Konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 81 ilde 3 bini aşkın şantiye ile hayata geçirdiği 700 bine yakın konut ve sosyal yaşam projesi içinde, emeklilere özel uygulama başlattı. Doğrudan emeklilerin talepleri ile yepyeni konut projeleri hayata geçirilecek. TOKİ, emeklilerin beklentilerine yanıt veren, 240 aya varan uygun ödeme koşulları ile ekonomik ölçekte bütçelerini gözeten projeler geliştiriyor. Bugün “Doğrudan İdare Uygulaması” ve “Emeklilerin Talebi” ile konut projeleri yapılıyor.

EMEKLİLER İÇİN BAŞLATILAN PROJEDE MERAK EDİLENLER

TOKİ’nin web sayfasında ‘Emeklilere Özel’ bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi edinmek mümkün oluyor.

TOKİ tarafından satışa sunulan alt gelir grubu projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmıyor.

Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmuyor.

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabiliyor. Emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabiliyor.

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekiyor.

Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm/ konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamıyor.

Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabiliyor.

Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocuklarının aylık net gelirinin 3.200,-TL’yi geçmemesi şartı aranıyor.

Kişilerin para veya benzeri taşınabilir varlıklarının olması başvuruya engel teşkil etmiyor.

Emeklilerin bizzat başvurmalı. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu kategori için başvuramıyor.

Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahip oluyor.

Başvurular Halk Bankası veya Ziraat Bankası şubelerine, satış duyurularında ilan edilen süreler içerisinde yapılabiliyor.

Başvuruda emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “belgeyi” ibraz etmesi yeterli oluyor.