Elektronik Sigaranın Zararları Saymakla Bitmiyor

Günümüzde pek çok insan sigarayı bırakmak için çeşitli yöntemler deneyerek en etkili bırakma yöntemini bulmaya çalışıyor. Genel olarak kullanılan yöntemler arasında nikotin bandı, nikotin sakızı, sözsel olarak destek hatları , sağlık kuruluşlarında çeşitli bırakma yöntemleri yer alıyordu ancak son dönemlerde elektronik sigara olarak ortaya atılan bırakma yöntemi oldukça popüler bir hale geldi.

Sigarayı bırakamayan birçok insana elektronik sigara önerildi. Özellikle sosyal medya hesaplarında elektronik sigara övülerek teşvik edildi, çevrede de kullanım yaygınlaşınca insanlarda “Elektronik sigara etkili bir yöntemdir” anlayışı başladı. Türkiye’de yasak olmasına rağmen internet sitelerinden, özellikle tütün ve tütün ürünleri satılan yerlerde yasa dışı olarak satışı büyük bir hızla devam ediyor.

İnsanlara elektronik sigaranın, normal sigaranın 10’da biri kadar zararlı olduğu, içinde nikotin dışında hiçbir maddenin yer almadığı ve bundan dolayı neredeyse tamamen zararsız sayılabilecek bir yöntem olduğu söylenerek akıllarda yanlış düşüncelere neden oldu.

Öncelikle belirtmek isterim ki içerisinde nikotin ve çeşitli katkı maddeleri içeren bir yöntem nasıl zararsız olabilir?

Elektronik sigara kullanımı yaygınlaştıktan sonra bazı yerlerde bu cihazın patladığı öne sürüldü. Asıl olan önemli nokta ise insanlar zamanla zararının farkına varmaya başladı.

Sosyal medyada elektronik sigara ile ilgili paylaşılan bilgiler ve Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaranın düşünüldüğü gibi zararsız olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmalara göre elektronik sigara kullanan kişilerde belli bir süre sonra göz, ağız, dudak, boğaz, yüz, solunum yolu, diş ve diş etlerinde bir takım rahatsızlıklar ortaya çıktığı belirlendi. Özellikle ağız içerisinde yara yaptığı anlaşılan elektronik sigaraya karşı vatandaşlara tekrar uyarı yapıldı. Sadece çevrede söylenenlere bağlı kalmadan bu tür zararların farkına varılması gerekiyor. Elektronik sigara kullanan insanların büyük bir çoğunluğunda ağız ve ağız çevresinde yaralar oluşuyor, bunların yanı sıra ağız kokusu, deride yara, gözlerde rahatsızlık, solunum yolu rahatsızlıkları, boğazda bir takım rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor.

Uzmanlar, tütün ve tütün ürünü içeren hiçbir maddenin güvenli olmayacağını ve sağlığı daima tehdit edeceğini açıkladılar. Sağlık dernekleri, elektronik sigaranın da bir tütün ürünü olduğunun bilinmesini ve söylenenlerin aksine sağlığı ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguladılar.

Elektronik sigara ile ilgili bilimsel olarak yapılan çalışmalar/deneyler sonucunda elektronik sigara için evde hazırlanan veya büyük firmalar tarafından üretilen tüm ürünlerin akciğerlerde ciddi bir şekilde iltihaplanma yaptığı ortaya çıktı.

Sigara Bağımlılığı Nedir ? Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigaranın içinde nikotin denen bir madde bulunmaktadır. İnsan vücudunun bu maddeye alışması sonucunda sigara içme isteği ortaya çıkar , içilmediğinde ise bir takım rahatsızlık/huzursuzluk etkileri yaşanır. Bu durumu genel olarak sigara bağımlılığı olarak adlandırabiliriz.

Uluslararası sağlık kuruluşların yaptığı analizler sonucunda nikotin bandı, nikotin sakızı gibi düşük oranda nikotin içeren maddelerin kullanılmasının önemli sayılabilecek sonuçlar vermediği ortaya çıkmıştır.

Bırakmaya çalışan insanlarda azaltarak bırakanların yüzde 15, aniden bırakanların ise yüzde 85 oranında başarı elde ettiği anlaşılmıştır. Uzmanların önerisine göre sigarayı kararlı bir şekilde aniden bırakma en etkili yöntemdir.