Bu enerji evi, kendi enerjisini üretiyor

Güneş enerji evleri sayesinde hem tasarruf sağlanıyor hem de sağlıklı. Çünkü bu evlerde kullanılan malzemeler doğal hammaddelerden yapıldığı söyleniyor. Beton yığınları içinde kalmış ülkemiz için büyük bir proje.

Türkiye satın aldığı doğalgazın çok büyük bir bölümünü elektrik üretiminde kullanıyor. Avrupa devletleri ile karşılaştırdığımızda Türkiye yenilebilir enerji potansiyeli olarak çok çok geri. Bir çok devlet artık yenilebilir güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi imkanları değerlendirirken ülkemiz hala doğalgazdan elektrik üretmesi çok acı bir durum.

Erzincan Yaşam olarak hem ülkemize hem de vatandaşlara daha geniş imkanlar sağlayan, enerjide bağımlılığı azaltan bu tür projeleri sonuna kadar destekliyoruz.

Enerji evi projesi nedir?

Bursa’da, 53 firmanın iştirakiyle inşa edilen ve kendi enerjisini üreten “Modül Güneş Evi”nin, enerji ve ekoloji sorunlarına köklü çözüm önerdiği bildirildi. Fatih Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç, ahşap yapım tekniği ve ekolojik malzemeler kullanılarak, Bursa-İzmir yolundaki bir alışveriş merkezinin otoparkında inşa edilen Güneş Evi’nin açılışı ve tanıtımına katıldı.
Arınç, “Modül Güneş Evi’nin dış hava sıcaklığı ile hiçbir ilgisi yok. Hava sıcaklığı düşük olsa dahi parlak güneşle binamızı, suyumuzu ısıtabiliyoruz ve elektriği üretebiliyoruz. Bu evler, enerji faturamızı azaltır.” dedi.

Yüksek Mimar Çelik Erenzengin de 53 firmanın iştirakiyle inşa edilen Modül Güneş Evi’nin, enerji ve ekoloji sorununa çözüm önereceğini ifade ederek, “Enerji Mimarlığı ilkelerine göre tasarlanan bu yapı, kendini ısıtabilecek, soğutabilecek, aydınlatabilecek ve havalandırabilecektir. Bu giderler için de hiç bedel ödenmeyecektir” dedi. Modül Güneş Evi’nin ahşap olduğunu ve ekolojik malzemelerle inşa edildiğini belirten Erenzengin, şunları kaydetti:

“Ahşabın deprem riski yoktur. Bundan dolayı deprem riski de taşımıyor. Özel ısı geçirmez malzemeleri, koruyucu izolasyon sıvaları ve boyaları da yanmasını önleyecektir. Normal bir zemine inşa edildiğinde, tüm sulu atıklarını arıtıp, yağmur suyunu da ekleyerek yüzde 80 su tasarrufu da sağlayabilecek. 5 yıl önce, ilk örneği Diyarbakır’da inşa edilen Güneş Evi, 5 yıl ara ile iki kez mimari ve eğitim adına Avrupa Birliği ‘Eurosolar Ödülü’ aldı.”

Erenzengin, Modül Güneş Evi’nin metrekare fiyatının 2 bin lirayı geçmediğini de sözlerine ekledi. “Modül Güneş Evi”nin, 5 Şubat 2013’e kadar inşa edildiği alanda sergileneceği bildirildi.