Erzincan İliç Boyalık Köyü

Erzincan İliç Boyalık Köyü

Boyalık köyü İliç, ilçesinin en kalabalık köylerinden biridir. Köy nüfusu günden güne azalmasına rağmen bu yine en büyük köylerden biridir. Büyüklük hem toprak arazisinin büyüklüğü ve hem de nüfus bakımından geçerlidir. Erzincan İliç’in bütün köyleri gibi Boyalık köyü de göç veren köylerden biridir. Fakat İliç’e yakın oluşu diğer köylere nazaran büyük avantajdır. Köyden göç eden ailelerin neredeyse tamamı İstanbul’da ikamet etmektedir. İstanbul Şişli bölgesinde yoğun bulunan Boyalık Köyü Derneği de Şişli Kurtuluş’ta son durağa yakın bir bölgededir. Göç edenlerin az bir kısmı da Erzincan İliç ilçesi merkezindedir. İliç’te bulunan Boyalık mahallesi de, köylülerin yoğun bulunduğu mahalledir. Göç öden köylülerin ağırlıklı mesleği avize imalatı ve satışı, mobilya, dekorasyon ve tekstil üzerinedir.

Boyalık köyü resimleri

Köyde bulunan eski yerleşimciler ve ihtiyarların hemen hepsinin bir lakabı bulunuyor.

Boyalık köyünde iki adet cami bulunuyor. Birçok kimsenin sormuş olduğu: Boyalık köyü alevi mi? sorusunun cevabı da, Boyalık sünni bir köy olduğunu belirtelim. Fakat iliç’te onlarca Alevi köyü de bulunuyor. Örneğin eski isimleri ile, Dapur köyü, Kuran Köyü ve Gondosu Köyü buna örnek verilebilir.

Boyalık kış ayı karlı resimler

Boyalık köyünün ismi, köylerdeki otlardan alındığı belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, köylüler 1100’lü yıllarda Azarbeycan yada İran tarafından göç eden Türkmenler olduğu belirtiliyor. Fakat bu bilgi kesin olarak kayıtlarda yok. Boyalık köyüne ilk yerleşenler Güler, Doğan, Yüksel ve Duygun aileleridir. Erzincan İliç Hasanova köyü de Boyalık köyündedir.

Köyde bulunan bu çeşme, köyün en meşhur mekanlarından biridir. Özellikle kış aylarında yağan karlarla birlikte güzel bir manzara ortaya çıkar.

Boyalık Köyü Geçim kaynağı

Boyalık köyü geçim kaynağı arıcılık, tarım, büyük baş hayvancılık ve küçük baş hayvancılıktır. Son yıllarda arıcılık yapanların sayısı artarken, tarım konusunda ciddi faaliyet neredeyse kalmamıştır. Büyük baş ve küçük baş hayvancılık da eskiye nazaran oldukça yavaşlamıştır.

Boyalık köyü mutfağının en belirgin yemeği Keşkek’tir. Keşkek sadece Boyalık değil Erzincan yöresine ait bir yemektir. Boyalıklılar da, birçok düğün, nişan, kına gecesi, mevlit, dernek piknikleri gibi sosyal organizasyonlar Keşkek yemeğini büyük bir kazanda yaparak dağıtır. Boyalık köyünün en meşhur gıdalarından biri tandır ekmeğidir. Tandır derin bir taş çukur içinde yakılan odun ateşli fırına denir. İnce lavaş ekmeği tarzında ekmek bu tandırda pişirilir. Daha çok tereyağ ve tulum peynir ile dürüm yapılarak yenir. İstanbul Şişli çevresinde bu tandırlardan görmeniz mümkündür.

Boyalık köyünde kına geceleri adeti  ve davul zurna halay gibi oyunlar devam etmektedir.

Boyalık Köyü Videosu

Boyalık Köyü Resimleri

Boyalık köyünün yüksek kısımlarında bulunan Polat gölü hem şifalı suyu ve hem de güzel manzarası ile dikkat çekiyor.

Erzincan Boyalık Köyü

 

Boyalık Köyü manzaraları 2017