Aşırı Sıcaklara Dikkat! Aşırı Sıcakta Yapılması Gerekenler

Yaz aylarının başlaması ile aşırı sıcaklar da insanları bunaltmaya hatta sağlığı tehdit etmeye başladı. Özellikle son haftalarda havaların aşırı ısınması Türkiye’nin pek çok yerinde ciddi rahatsızlıklara neden olmaya başladı.

Türkiye’nin doğusundan batısına kadar etkili olan sıcak havalar özellikle hastalığı olan bireylerde, bebeklerde ve yaşlılarda ciddi tehlike yaratıyor. Pek çok ilde sıcaklardan ötürü özel durumu olan bireylere iş tatil edildi ve izin verildi.

Son olarak Bingöl Sağlık Müdürü Doktor Süleyman Budunoğlu, vatandaşları aşırı sıcak ve neme karşı uyardı. Şehirdeki aşırı nem ve sıcak havanın, insanların sağlığını tehdit ettiğini ve buna karşı dikkatli davranılması gerektiğini vurguladı.

Nem ve Sıcak Havada Ne Yapılmalıdır

İnsan vücudu bulunduğu ortama göre kendi kendimi dengeleyebilen bir sistemdir. Bulunduğu ortamın sıcaklığı veya soğukluğuna göre vücut ısısı da çeşitli iç işlemlerle dengede tutulur. İnsanın vücut ısının bir derece bile değişmesi büyük etkiler yaratmaktadır, daha fazlası ise hayatı tehdit etmektedir.

Ancak çeşitli hastalığı olan insanlar, bebekler ve yaşlılar için bu dengeleme mekanizması sağlıklı bireylerdeki gibi düzenli çalışamaz. Bu da özellikle Türkiye’nin şuan bulunduğu aşırı sıcaklarda bu risk grupları için ciddi sonuçlar doğurabilir. Normal insanlar da bu aşırı sıcaklarda dikkatli olmazlarsa aynı şekilde etkilenmeleri muhtemeldir.

İnsan vücudu sıcak havalarda terleme yolu ile ısıyı dengede tutar. Fakat nem, kullanılan ilaç, kronik rahatsızlık, bünyesel zayıflık, uyuşturucu madde gibi terlemeye engel olabilecek tüm durumlar bu dengelemeye engel olur. Kişi de bunun sonucunda ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilir.

Bu sebeplerden ötürü maddelerden uzak durulmalı, nemden kaçınılmalı, sıcak saatlerde güneş altında mümkün olduğunca az zaman geçirilmelidir, bulunduğunuz ortam sürekli havalandırılmalıdır, giyimde de bu unsurlar göz önüne alınarak günlük hayata başlanmalıdır.

Sıcak Havalarda Ne Yenilmelidir Ne İçilmelidir

Temel olarak herkesin yapması gereken birinci kural düzenli sıvı tüketimidir. Pek çok insan içinde su bulunan sıvıları tüketerek gereğini yaptığını zanneder, bu sıvılar vücuda yararlı olur içindeki su miktarından dolayı ancak hiçbir sıvı saf suyun yerini tutamaz. Uzmanlardan gelen önerilere göre günde en az ortalama değer olarak 2 veya 2.5 litre saf su tüketilmelidir.

Yağlı yiyeceklerden uzak durularak daha sağlıklı sebzelerle, meyvelerle beslenilmelidir. Ana yemeklerde veya ara öğün yemeklerinde bitkisel sıvı yağ tercih edilmelidir. Kahvaltı güne başlamanın birinci adımıdır ve insan vücudu için en önemli öğündür. Bundan ötürü kahvaltıda yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Örneğin karpuz gibi sıvı oranı yüksek ve insan vücuduna oldukça faydalı besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinde fazla yağlı olanlardan kaçınılmalıdır.  Gün içinde de aynı şekilde düzenli sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme yolları izlenmelidir.